top of page
Βραβευμένη με 1 αστέρι στο Great Taste awards 2017! 

Table 65: Pretty petals with good integrity, clearly selected with care. The delicate perfume conveys nicely to the pale gold, clear infusion. The drinking experience is nicely balanced, with the rose perfume held in check both by a gentle astringency and a hint of raisiny richness. It was the creaminess of the texture that impressed us most, however. A pleasing infusion, which would be good served chilled on a summer's afternoon, we feel.

Δαμασκηνό Τριαντάφυλλο 

(Rosa damascena Mill.)

 

 

Το τριαντάφυλλο έχει αγαπηθεί για την ομορφιά του από όλους τους λαούς, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το είχαν θεοποιήσει, δίνοντάς του τη μορφή της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, της Αφροδίτης. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το φυτό, ένας από αυτούς λέει ότι τα πρώτα τριαντάφυλλα γεννήθηκαν με τη θεά Αφροδίτη, όταν εκείνη βγήκε από τη θάλασσα και ήταν λευκά. Κάποτε ο προστατευόμενός της Άδωνης τραυματίστηκε ενώ κυνηγούσε, η θεά στη βιασύνη της να πάει κοντά του τρύπησε το πόδι της πάνω στα αγκάθια του φυτού και από τότε το χρώμα του έγινε κόκκινο.

Το είδος τριαντάφυλλου που προσφέρουμε είναι το Rosa damascena Mill. δηλαδή Δαμασκηνό Ρόδο ή Ρόδο της Καστίλης. Το τριαντάφυλλο αυτό έχει τις ρίζες του στη Δαμασκό της Συρίας από την οποία ήρθε στην Ευρώπη μέσω των σταυροφόρων και από εκεί επεκτάθηκε στην υπόλοιπη ήπειρο όπου αγαπήθηκε για το άρωμα και το ροζ χρώμα του.

 

Μαγειρική

 

Το τριαντάφυλλο μπορεί να δώσει το υπέροχο άρωμα του σε αφεψήματα αντί άλλου γλυκαντικού όπως ζάχαρη ή μέλι, να χρησιμοποιηθεί μόνο του για ροφήματα ζεστά ή κρύα, λικέρ αλλά και γλυκά ή να το βάλουμε σε σάλτσες, φαγητά της κατσαρόλας, σούπες και μαγειρεμένα λαχανικά όπου όμως θέλει προσοχή και μικρή ποσότητα για να μην γλυκάνει πολύ το φαγητό μας.

 

Παραδοσιακές ιδιότητες

 

Το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για διάφορες παθήσεις. Το άρωμα και το αφέψημα του μας δίνει μία αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας ενώ είναι επίσης διουρητικό αλλά και εξαίρετο τονωτικό. 

bottom of page